2008. április 10., csütörtök

Séra Bálint mégsem vezérgeci


Na akkor most híreket mondunk. Breaking news vagy ahogy tetszik. Előre bocsátjuk, hogy ebben a posztban megjelent tartalmat tekintsétek a fantázia eredményének és vegyétek úgy, hogy bármiféle egyezés a valósággal, a véletlen műve.

Az Index Zrt. blogsupportja által írt levelet a feladó feltehető nem nyilvánosnak szánta, de feltétlenül közkinccsé kell tennünk, mert a benne idézett eredeti levél a blogunk hitelességét vonja kétségbe.

A múlt heti jogtudós beszólt, a blog.hu pedig törölt, a blog.hu részéről eljáró informatikus nevét és címét kiszedtük az idézetből.

ORIGINAL MESSAGE

Delivered-To: zughekker@gmail.com
Received: by 10.140.161.16 with SMTP id j16cs268837rve;
Mon, 7 Apr 2008 04:53:09 -0700 (PDT)
Received: by 10.100.252.17 with SMTP id z17mr10266710anh.79.1207569186485;
Mon, 07 Apr 2008 04:53:06 -0700 (PDT)
Received: by 10.100.42.16 with HTTP; Mon, 7 Apr 2008 04:53:06 -0700 (PDT)
Message-ID: <792f98d40804070453j7f6b22bx58327f230e2fe9b5@mail.gmail.com>
Date: Mon, 7 Apr 2008 13:53:06 +0200
From: "[...]" <[...]>
Sender: [...]
To: zughekker@gmail.com
Subject: =?UTF-8?Q?Fwd:_felsz=C3=B3l=C3=ADt=C3=A1s_r=C3=A1galmaz=C3=A1s_?= =?UTF-8?Q?miatt_tartalom_elt=C3=A1vol=C3=ADt=C3=A1s=C3=A1ra?=
In-Reply-To:
MIME-Version: 1.0
Content-Type: multipart/alternative;
boundary="----=_Part_16343_26357954.1207569186465"
References:
X-Google-Sender-Auth: 8998d58b1e59c794

Tárgy: Fwd: felszólítás rágalmazás miatt tartalom eltávolítására

a kerdeses bejegyzest ugyvedi konzultacio utan toroltem.

udv,

[...]


---------- Forwarded message ----------

Tisztelt Címzett!
Az Index.hu Informatikai Zrt. által üzemeltetett blog.hu egyik aldomainjén egy névtelen szerző rágalmazást követett el ellenem (hamis tényeket valósnak

tüntet fel illetve valós tényeket hamís színben tüntet fel). Amennyiben nem távolít(tat)ják el a bejegyzést (http://zughekker.blog.hu/2008/04/03/sera_balint_a_jogtudos) 24 órán belül, élni fogok 30 napos határidőn belüli feljelentési jogommal az Index.hu Informatikai Zrt. mint üzemeltető ellen.

Köszönöm megértésüket:
Séra Bálint
balint.sera@gmail.com

Szóval...

Azt talán még lehetett előre sejteni, hogy a 2008. április 4-én itt megjelent, a magyar netkultúra egyik "gyöngyszeméről", a nemszeretem.hu gyűlölet-adatbázisról szóló cikkünk meg fogja viselni a portál, Séra Bálintka lelki világát (Vezértgeci: Séra Bálint, a jogtudós, a 2008. április 4). Azt viszont már az életbe nem gondoltuk volna, hogy pont ez az ügyes fiú egyetlen szép hosszú, összetett mondatban fogja gyakorlatilag hazugsággal megvádolni a
Zughekker blogot és perrel megfenyegetni az Index Zrt-t. Azt meg pláne nem, hogy az Index Zrt. blog.hu szolgáltatást üzemeltetőinek ennyi elég ahhoz, hogy töröljenek egy cikket csak azért, mert az érintettnek nem tetszik.

Egy szerzőnktől, általam megfogalmazva...

Engem konkrétan még hónapokkal ezelőtt töltöttek fel a www.nemszeretem.hu oldalra a teljes nevemmel, válogatott mocskolódások kíséretében egy olyan képpel, aminek a felhasználásához természetesen nem járultam hozzá. Ilyenkor felmerül, hogy milyen lehetőségei is vannak az áldozatnak. Írtam volna Sérának az info@nemszeretem.hu címre, hogy "Lécci buzikám szedd már le a delegek közül" az engem mocskoló oldalt? Szerintem Séra kap ilyenből nemszeretem-témában naponta pár tucatot, az enyém egy lett volna sok közül, biztos megmosolyogja az ilyen leveleket, esetleg erre áll fel neki. Utána lehetett volna járni, hogy a portál technikai hátterét melyik cég adja vagy a domain-t melyik cég hostolja, majd őket befenyíteni e-mailen, ami ugyancsak hülyeség, hiszen mivel a
tartalomhoz semmi közük, bírósági végzést nem kaptak, így nem nyúlhatnak hozzá. A harmadik lehetőség, hogy Sérókát vagy a technikai hátteret/hostolást végző céget megfenyegetem perrel, esetleg be is perelem, amin aztán az igazságszolgáltatás jót röhög és az egész ügy elévül mielőtt még a nyomozati szakaszig eljutna az ügy, ha egyáltalán megértik a feljelentéskor, hogy miről van szó. Egyébként is, egy sérelem akkor válik jelenetőssé, ha foglalkoznak vele.

Vissza a lényeghez...

Teljesen logikus volt részünkről úgy gondolni, hogy nem perelget és fenyeget meg senki senkit. Aki pedig adja a nevét egy olyan oldalhoz, ami lehetővé teszi, hogy korlátlan számú felhasználó korlátlan számú más embert anonim módon "nemszeressen", gyalázzon, az vállalja már annak a kockázatát, hogy őt szintén nagyon-nagyon nem fogják szeretni ezért, aztán valaki ezt előbb-utóbb meg is írja. Mondjuk mi. Esetleg pofán rúgják a szegedi Bölcsészettudományi Kar kapujában! (Na, ez utóbbit nem tennénk meg, mert szemben áll a törvénnyel.)

"szerző rágalmazást követett el ellenem (hamis tényeket valósnak tüntet fel illetve valós tényeket hamís színben tüntet fel)"

Ahogy a többi cikkben is, itt is az összes, cikkben szereplő állítás forrása fellelhető, visszakereshető (ennél amíg Séra nem törli) az interneten vagy azokból közvetlenül kikövetkeztethető. Ezért a Zughekker blogon megjelenő írások hitelességével kapcsolatban csak nagyon rövid magyarázattal tartozunk! Ha egy tisztességes olvasó célozna arra, hogy hazudunk, akkor indokolt lenne körbejárni a dolgot, mivel viszont ezt Séra Bálint vetette fel, leszarjuk. Az Index Zrt. mégis töröltetett, de a jogi képviseletétől nyilván nem várható el, hogy mindegy ügyben, amivel kapcsolatban hozzájuk fordulnak, ellenőrizzék annak a kérdésesnek mondott tartalomnak valóságtartalmát, hiszen ez egy valódi nyomozást igényelne. Ebben az esetben viszont olyan tényeket vetettünk billentyűzetre,
amiknek akárki pillanatok alatt utánanézhet és megbizonyosodhat, ha rákeres a neten.

Elképesztőnek tartjuk, hogy hogyan lehet valaki annyira ostoba, hogy ha leszedet valamilyen tartalmat egy tárhelyről, úgy gondolja, ezzel el van intézve, az máshova nem kerül fel. A máshova feltöltött eredeti írást közvetlenül nem linkeljük be ide, mert bár a blog.hu Felhasználási feltétételei alapján jogunk lenne hozzá, tiszteletben tartva a blog.hu lépését, nem lenne tisztességes. Azt viszont garantáljuk, hogy néhány napon belül a világ legnagyobb keresői a Séra Bálint keresőszóra az elsők közt köpi majd a szóban forgó törölt cikket, így Ti is elérhetitek majd, csak éppen nem a blog.hu tárhelyén.

Még talán érdemes szólni pár szót a névtelenségről. Ebben a blogban tényleg úgy jelennek meg a cikkek, hogy a szerzők kiléte nem állapítható meg (legalábbis próbáljuk megoldani, hogy ne legyen egyszerű). Az ok nem gyávaság, hanem a biztonság. Ugyanis ha valaki kifogásolja egy tisztességes ember tevékenységét, nyilatkozatait, majd azt megírja illetve tisztességes eszközökkel fellép ellene, nemhogy lehetősége, de kötelessége hogy adja hozzá a nevét. Ebben az esetben viszont reális kockázata van annak, hogy Séra tisztességtelen eszközökkel próbálja megtorolni a cikk okozta lelki sérelmeit ahelyett, hogy minél előbb pszichiáterhez fordulna instant jogi ismeretek helyett. Ezért úgy gondoljuk, hogy a valódi nevünk vállalása nem bátorság és következetesség, hanem egetverő hülyeség lenne.

Reméljük, hogy Séra Bálint rutinos szarkeverőként nem kerül még egyszer összetűzésbe sem a Szegedi Tudományegyetem BTK Hallgatói Önkormányzatával (HÖK), sem a Netkontrollal, viszont egy büntetőeljárásban, egy minden hájjal megkent ügyésszel annál inkább.

Rajta Séró, gratula! Hamarosan fenyegetheted perrel a Google-t és a Yahoo-t, sok sikert hozzá!

Az Index Zrt. blogsupportján keresztül megpróbálunk utánajárni, hogy milyen logika szerint jutott arra a következtetésre, hogy valóban rágalmaztunk, így Séra követelése jogos, ebből adódan a cikk törlendő.