2008. június 14., szombat

Vezérgecik: Séra Bálint, a jogtudós (utánközlés)

Meghúzott a matektanár? Lebaszott a főnököd? Rajta hát, delegáld a nemszeretem.hu-ra, küldj fel róla képet, küldd el a kurva anyjába vagy éppen írj meg róla olyat, ami különösen kellemetlen, sértő számára! Mindezt természetesen anonim módon, 1-2 perc alatt úgy, hogy az egész internet lássa! Kinek lehet ez jó, mi lehetett az alapötlet?

Előre szólunk, személyiségi jogokat fogunk sérteni, a cikket végig olvasva remélhetőleg elnézitek...

Közel egy évvel ezelőtt több-kevesebb sajtóvisszhanggal indult Séra Bálint utálaton alapuló közösségi portálja, a www.nemszeretem.hu. A rendszer működése pont olyan egyszerű, mint amilyen primitív a megcélzott felhasználói réteg: rövid regisztrációt követően akárkinek létre lehet hozni egy adatlapot, amibe gyakorlatilag akármilyen adat beírható, az így felkerült ún. "delegekről" kép is feltölthető, őket a lap csak úgy emlegeti, mint "közellenség".

A lap apukája nagyon jól tudja, hogy ennek van piaca. A primitív rosszindulat és a gyávaság pedig az interneten is teret nyer magának. A lappal Séra reklámfelületet értékesít, így a lapletöltések utáni reklámbevételből keres azzal, hogy néhány nagyon buta és egyben nagyon rosszindulatú ember mások emberi méltóságát tiporja a sárba, kiteregeti a szennyesüket. Érdemes lenne átgondolni, hogy az ilyen viselkedéssel kapcsolatban mi a magyar jog megítélése!

A tisztánlátás kedvéért Séra Bálint Nemszeretem oldalának Tudnivalók részéből szemezgettünk.

"Adatvédelem

A Nemszeretem.hu honlap üzemeltetője tevékenysége során minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel védi látogatói és ügyfelei személyiségi jogait, betartja a Polgári Törvénykönyvben és a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvényben rögzített előírásokat."

Ez lenne az a hitelesnek tűnő, ál-jogi bullshit kezdete, amivel Séra elkezdi fedezni magát. Valami olyasmi mindenesetre kivehető, hogy minden seggfejt megillet az anonimitáshoz való jog, függetlenül attól, hogy kiről mit ír. A tényleges érintetteket, a delegeket meg védje a halál!

"A honlap megtekintéséhez nem szükséges személyes adatok megadása, de egyes szolgáltatások igénybevételéhez szükségesek lehetnek olyan információk is, amelyek személyiségi jogokat érintenek. Ennek oka inkább statisztikai jellegű, míg egyes esetekben a felhasználók egyértelmű azonosítására szolgálnak."

Séra itt is hazudik, hiszen mi lenne a portál lényege akkor, ha nem kerülne fel rá személyiségi jogokat érintő adat? Amikor azt írja, hogy "inkább statisztikai jellegű", nekem csak az jut eszembe, amikor az egyik fórumon maga Séra Bálint utalt rá, hogy a felhasználói regisztráció megszüntetése után a regisztrációkor megadott adatokat, a felhasználó hozzászólásait, aktivitásának nyomát és a látogató gépéről készült információkat nem semmisíti meg. Nem semmisíti meg, sőt... Vannak tippjeink azzal kapcsolatban, hogy ezeknek mi lesz a sorsa, de ami nem bizonyítható tárgyilagosan, nem írjuk meg. Azért sejtet valamit az oldalon 2007. 10. 08. 10:16-kor írt kommentje: "Hú de bátor. Már törölte is magát. Talán azt hiszi, az adatait is? ;)" és hasonlók.


Itt ismét jön három szép, tagolt, értelmesnek tűnő mondat....


"A részünkre tudatosan átadott magántermészetű adatokat csakis arra a célra használjuk fel, amire azt rendelkezésünkre bocsátották. Ezeket az adatokat más célra történő felhasználás céljából soha semmilyen körülmények között senkinek nem adjuk tovább."

Megnyugtató, hogy a megadott adatokat tényleg "csak" más lejáratására használhatják fel. "tudatosan átadott magántermészetű adatokat" – óh, de szépen is hangzik. De mi a helyzet azoknak az adataival, akik nem járultak hozzá ahhoz, hogy a web 2.0-es szarkeverő központban díszelegjelek? Kár, hogy nincs időm delegálni a lapra Ferencz Annát és Szalánszki Editet, alájuk írni, hogy ordas nagy hülye kurvák. Azt tudom róluk, hogy közeli kapcsolatban vannak Sérával, de maga az ítélet ugyanúgy ellenőrizhetetlen, mint akárki másnak a webre vetett mocskolása és az érintettek ugyanúgy nem járulnának hozzá, ugyanúgy nem élveznének el az örömtől.

"A hozzánk kerülő magántermészetű adatokat minden elvárható módszerrel védjük attól, hogy azok részben vagy egészben illetéktelen kezekbe kerüljenek."

Érthetetlen, hogy hogyan lehet védeni olyan adatot, amik mindenféle ellenőrzés nélkül egyenesen az internetre kerül ki. Az adatkezelési szabályzatról is lerí, hogy a www.nemszeretem.hu a magyar web szűzkurvája is egyben. Ugyanis köztudott, hogy Séra Bálint oktatóként többször is visszaélt egyetemi hallgatók javításra beadott dolgozataival, a neten közzétett dolgozatokat pedig csak akkor vette le, amikor a helyi HÖK megkeresésére a Szegedi Tudományegyetem Magyar Intézetének vezetője, Forgács Tamás erre kötelezte! A sztorit Séra a saját blogján írta meg. Csak sejthető, hogy Séra esetleg súlyos lelki sérelemként élte meg az egyetem hallgatói önkormányzatának véleményét, mindenesetre a lap első delegáltja stílusosan egy HÖK-ös volt, akiről sommásan csak annyit ír, hogy "Hökös ember, akinek a szakálla kender... MIÉRT Mert megfenyegetett és mert sunyi."


(Én hivatalosan nem tanítok ugyan sehol, de nekem speciel akármilyen hülye egy diákom, akár lófaszt is rajzolhat egy dolgozat lapjára, nem fogom közzé tenni, hiszen NEKEM adta oda azért, hogy értékeljem, nem azért, hogy lejárassam vele. A dolgozat az oktató és a hallgató közös magánügye. A Szegedi Tudományegyetemen, a Forgács professzor nevével fémjelzett "Magyarászati Intézetben" ezek szerint ez nem így van, az ilyen simán belefér az oktatói magatartásba.)

"A Nemszeretem.hu honlap szolgáltatásával az információ és az eszmecsere szabad áramlásának ad teret, viszont a honlapon megjelenő, a látogatók által megfogalmazott hozzászólásokkal nem vállalunk nézetazonosságot, illetve felelősséget sem vállalunk azok tartalmáért."

Hogy ennek a célkitűzésnek mennyire tesz eleget az oldal, mindenki döntse el maga. Na de jöjjön az újabb jól megtermett ál-jogi bullshit, amivel Séra Bálint ismét megpróbál kibújni a felelősség terhe alól.

"A honlap üzemeltetése során igyekszünk az esetlegesen megjelenő jogot, törvényt sértő hozzászólásokat részlegesen vagy teljes terjedelmükben törölni, amennyiben az alábbi esetek bármelyike megítélésünk szerint fennállhat: rágalmazás, becsületsértés, kegyeletsértés, közösség elleni izgatás (nemzeti, faji, etnikai, vallási vagy egyéb csoportok ellen), nemzeti jelkép megsértése, rémhírterjesztés, közveszéllyel fenyegetés, személyi jogok, jó hírnév megsértése."

Ha ez igaz lenne, a Nemszeretemre látogatva egy szép nagy üres képernyőt látnánk. Hiszen hogy is lehetne kifikázni valakit úgy, hogy a felsorolt eseteknek valamelyike nem valósul meg??? Ugyanis nem szorul magyarázatra, hogy "az esetek" gyakorlatilag a másikkal való anonim kibaszás módozatainak teljes skáláját lefedik.

"A fenti elvekkel ütköző hozzászólásokat saját észlelés vagy bejelentés után a lehető legrövidebb időn belül megvizsgáljuk és szükség esetén részben vagy teljes egészében töröljük. Kirívó vagy megismétlődő esetben az érintett felhasználók kitiltása is alkalmazható a weboldal rendjének fenntartása érdekében."

Hogy akkor most mit is írnának le konkrétan ezek az "elvek", még mindig nem tudható, de a felhasználók kitiltását kilátásba helyezni szintén röhej, hiszen aki ide regisztrál, nem jófejkedésből teszi. A honlap használata ingyenes, ahhoz pedig nem kell nagy agynak lenni, hogy ha valakinek a regisztrációját például egy zaftosabb zsidózásért törli, egyszerűen újraregisztrálhatja magát a júzer. Olyan mechanizmus pedig nincs beépítve, ami az ilyet automatikusan szűrni tudná, de ezt Séra programozói tudása egyébként sem is tenné lehetővé. Apropó technikai részletek! A honlap teljes felépítését sajátjának vallja ugyan, - "minden jog fenntartva" - de a portál motorja gyakorlatilag egy az egyben különböző helyekről lett összelopva.

"Nem vállalunk felelősséget azokért az esetleges veszteségekért, károkért, költségekért (beleértve: korlátozás nélkül bármilyen elmaradt profitot, közvetett, járulékos vagy következményi veszteséget is), amelyek a Nemszeretem.hu honlapjára történő belépésből vagy azok használatából erednek."

Már elvben sem lehet megállapítani, hogy kit mi is sért valójában. Például más eset lehülyézni a 6 osztályt végzett szomszédot, mint egy elismert egyetemi oktatót, akinek a szakma elismerése döntő fontosságú a munkája szempontjából. Hasonlóképpen némileg más, ha pletykásnak kiáltanak ki egy noname plázapicsát, mint egy olyan embert, akinek a hivatásához tartozik a titoktartás. Akárhonnan is merítsünk példát, látható, hogy az oldal nagyban megkönnyíti azt, hogy – tipikusan teljesen szubjektív, valótlan – személyeskedéssel, személyes adatok nyilvánosságra hozatalával esetleg előre nem látható következményeket produkálva keverje meg a szart. Persze, persze, erre lehetne mondani, hogy egy free tárhelyen létrehozott webhelyen is ki lehet teregetni olyan információkat, amik alkalmasak más bemocskolására, emberi kapcsolatok megzavarására. Viszont ehhez egy erre specializált, önálló portállal asszisztálni nyereségvágyból, finoman fogalmazva tisztességtelen.

A Szegedi Tudományegyetem kicsit magába nézhetne azzal kapcsolatban, hogy milyen erkölcsi minőségű és mennyire beteg oktatókat alkalmaz, de ez már az SZTE magánügye.

Jártunk hittanra is, bizony. A keresztény tanítás azt mondja, hogy a bevallott bűnök már meg is vannak bocsátva, amit ki is használ a Vatikán, amikor az ügyeletes pápa, például a mostani a nyáj elé áll, majd elnézést kér amiatt a pár millió ember miatt, akiket a keresztes hadjáratokban gyilkoltak le.

Séra Bálint logikája akár felfogható a keresztényi tanítás egy speciális kiterjesztésének is, hiszen mintha végig úgy gondolkodna, hogy amit elkövet, az már nem bűn, nem tartozik érte felelősséggel csak azért, mert közölte előre. De valószínűbb, hogy "jogtudósunk" nincs is azon az etikai és szellemi szinten, hogy ez egyáltalán eszébe jusson.

Inkább annak tipikus esetéről van szó, amikor pont az dobálózik legjobban a jogokkal, aki leginkább figyelmen kívül hagyja az erkölccsel együtt. Séra, az önjelölt hobbijogász személyes blogjából kiderül, hogy még a jog fogalmával sincs tisztában. A jogról tudjuk, hogy a legfelsőbb erkölcs (Bihari M. és nagyon sokan mások). A jog többek közt az, amit a rend és a viszonylagos nyugalom hátterének biztosítása érdekében kezdett alkalmazni a civilizáció, nem pedig azért, hogy valaki előre ezzel húzza ki magát olyan tettek felelőssége alól, ami elemi társadalmi konszenzusokba ütközik, de azért tervezetten meg fogja tenni.

Emberünk tehát bőségesen kiérdemelte a vezérgeci címkét. Végül is csak hazudik, védtelen felhasználók lejáratásával próbál keresni és csal azzal, hogy valószínűleg a Nemszeretemet lényegesen nagyobb látogatottságú lapnak próbálja láttatni azzal, hogy egy csomó felhasználót saját maga létrehoz és kommentel.

Ha leírásból megismerted ehavi vezérgecinket, ajánlom még figyelmedbe http://motnaf.blogspot.com címen elérhető blogját és hasonlóképp ilyesztően beteg cikkeit: http://diszkurzor.hu/serabalint